Mikor forduljunk Duguláselhárító szakemberhez?

Az első és legfontosabb dolog, hogy próbáljuk felmérni a lefolyók állapotát. Ha úgy gondoljuk, hogy egy makacs és ismeretlen okból bekövetkezett dugulásról van szó, akkor mindenképpen forduljunk a vízvezeték szerelő szakemberhez, hogy a duguláselhárítás semmiképpen se járjon még nagyobb probléma kialakulásával. Néhány dugulási forma esetében ugyanis, a házilag használható, speciális lefolyótisztító szerekkel, lehetséges, hogy csak tovább fokozzuk a dugulás mértékét. Ezek a szerek inkább csak az enyhébb, szerves anyagok által okozott dugulások megszüntetésére alkalmasak. Például a konyhai mosogatótálca, ételmaradékok általi dugulásainak elhárítására.
Egy kültéri dugulás esetén pedig eszünkbe se jusson házilag kísérletezni. Egy ilyen dugulásnál mindenképpen szakértő segítségre van szükségünk. A vízvezeték szerelők például a csatornadiagnosztika segítségével, könnyedén fel tudják deríteni a probléma helyét, okát, és képesek közvetlenül a szennydugót eltávolítani a rendszerből.
Az enyhébb, beltéri dugulások elhárítását elsőként megpróbálhatjuk mi magunk megszüntetni. Elsőként próbáljuk meg a házi szerek bevetését, például az ecetet és a szódabikarbónát, vagy a trisót, sőt akár a lefolyótisztító szerekkel is próbálkozhatunk. Az is lehetséges, hogy az egyszerű gumiharang, vagyis a WC pumpa használata lesz alkalmas a szennydugó eltávolítására, ezért ezt a módszert is kipróbálhatjuk.
Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy az alkalmazásuk nem vezetett sikerre, vagy a dugulás még nem teljesen hárult el, akkor ne kísérletezzünk tovább, hanem ebben az esetben is inkább hívjuk a dugulások elhárításában jártas, vízvezeték szerelő szakembert, aki egy csapásra megszünteti majd a problémát.